Ce este Go-ul?
"Tabla de Go este plina de vise. la fel si viata"
cineva                      

Inventat in China acum aproximativ 4000 de ani, a fost introdus in Japonia in jurul anului 800 A.D.
In decursul timpului jucatorii din estul Asiei au excelat in acest joc, GO-ul fiind azi jocul national al Japoniei. Raspandirea lui in emisfera vestica, spre sfarsitul secolului XIX, a dus la formarea de Asociatii si Federatii de Go in intreaga lume. In Romania, GO-ul este reprezentat de numeroase cluburi deschise in general in orasele mari ale tarii, dar nu numai.

Conceput ca un joc complet logic, GO-ul a trecut testul timpului. Astazi el se regaseste in forma originala si este recunoscut ca fiind cel mai vechi joc din lume. Cu reguli incredibil de simple, dar cu o strategie care atinge nivelul de arta, GO-ul poate fi jucat de oricine, la orice nivel, fiind la fel de fascinant pentru incepatori ca si pentru marii maestri.

GO-ul este un joc de aptitudine si nu implica nici un element de hazard. Prin plasarea strategica a pieselor pe tabla, ambii jucatori cauta sa construiasca si sa controleze un teritoriu mai mare decat al adversarului. Rezultatul partidei este determinat intotdeauna de nivelul general al calitatii deciziilor.
Toate mutarile sunt vizibile pe tabla. Jocul incepe cu tabla goala, exceptand partidele cu handicap (jucatorul mai putin experimentat primeste un avans de cateva piese). Jocul este plin de actiune si pasionant, trecand de la un front de lupta la altul pe masura ce fiecare jucator urmareste un avantaj de pozitie.
Incepand cu prima mutare, se construiesc forme unice pe tabla. Exprimarea individuala poate fi atat de vasta incat probabil ca nu s-au jucat vreodata doua partide identice.

Desi regulile si obiectivele jocului sunt extrem de simple, situatiile care se pot crea pe tabla sunt atat de complexe incat au zadarnicit toate incercarile specialistilor de a programa un computer care sa joace GO competitiv. Opinia generala este ca nici un computer nu va fi in stare prea curand (sau poate niciodata) sa puna la incercare abilitatile unui jucator profesionist de GO.
Strategia jocului are o subtilitate sublima. De exemplu un jucator poate atrage adversarul intr-o serie de mici victorii, asigurandu-si prin aceasta strategie un castig mai putin evident dar decisiv in final. Lacomia si agresivitatea impulsiva conduc de regula la declin. O solutie usoara poate fi un succes pe moment dar se poate dovedi un dezastru mai tarziu. Abilitatea de a combina judecata si gandirea in ansamblu, necesara in partidele la nivele mari, se dovedeste a fi factorul care reduce la neputinta orice software de GO in fata unui jucator uman experimentat.

O partida de GO este o actiune cooperativa. Jucatorii au nevoie unul de altul pentru a avea satisfactia unui joc interesant. Daca adversarul nu-ti ofera o provocare suficienta, calitatea jocului va avea de suferit; nu risti amaraciunea infrangerii, dar nici nu ai satisfactia completa a victoriei. In mod traditional, jucatorii de GO isi pretuiesc adversarii, un spirit de respect si politete acompaniaza orice partida.

Poate mai important decat toate, GO-ul este un mijloc de comunicare intre doi oameni, o dezbatere amicala, pro si contra. Fiecare piesa pusa pe tabla este o afirmatie, cea mai coerenta afirmatie pe care o poate face jucatorul si, in acelasi timp, o reactie la dezbaterea in ansamblul ei. Fiecare mutare poate reprezenta un raspuns simplu sau subtil, o completare a altor afirmatii sau un inceput de explorare a unui nou subiect.


* * *

Pentru a invata regulile jocului de go, va invit sa vizitati sectiunea "Regulamentul de joc"

Regulamentul de joc