Echipamentul de joc
"Maestrii se recunosc dupa ceea ce pot face cu lucruri putine"
   Echipamentul de joc pentru go este foarte simplu:
   - o tabla caroiata cu o retea rectangulara de 19x19 linii;
   - doua seturi de piese toate identice ca forma,
     jumatate din ele albe, cealalta jumatate negre.

Tabla de joc - nimita si "goban" in limba japoneza - este imperceptibil dreptunghiulara, avand dimensiunile aproximativ 45 cm pe verticala si 42 cm pe orizontala (laturile dinspre cei doi jucatori).
Suprafata de joc a tablei este partitionata prin intermediul unei retele de 19x19 linii perpendiculare. Diferenta dintre lungime si latime este menita sa protejeze ochiul, punandu-i in fata nu obositoare patrate perfecte ci dreptunghiuri, care printr-un efect de perspectiva par insa patrate. De altfel, subtilitatile de tip oriental legate de jocul de Go, decantate in atatea secole de rafinate experimentari, sunt nenumarate.
Tabla traditionala este realizata din lemn masiv, de 15-17 cm grosime, cu patru picioruse rotunde, si este cu atat mai buna cu cat suna mai frumos la plasarea pieselor pe ea.
Caroiajul este trasat cu linii negre subtiri pe un fond deschis galben-brun.

Se mai poate juca Go si pe table caroiate cu mai putin de 19x19 linii. Cele mai uzuale sunt tablele de 9x9 pentru copii si cele de 13x13 pentru partide amicale.

De asemenea nu este obligatoriu ca materialul din care este confectionata tabla sa fie lemnul. Un mare avantaj in ceea ce presupune transportul il au, de pilda, goban-urile din piele.

Tabla de Go are noua puncte de intersectie care sunt marcate printr-o ingrosare a lor. Acestea sunt punctele de handicap pe care se aseaza piesele de handicap in cazul partidelor dintre jucatori de puteri diferite.


Piesele de Go sunt toate de aceeasi forma: lenticulara, cu diametrul egal cu latimea unei casute a caroiajului (22 de milimetrii in cazul dimensiunilor standard). Aceasta forma a pieselor necesita un spatiu redus pentru pastrare si face posibila amplasarea si ridicarea cu usurinta a pieselor de pe tabla chiar daca acestea sunt foarte apropiate. Apasandu-le pe o margine, ele se ridica de cealalta, fiind apoi usor de prins intre degete si de manipulat in continuare.

Piesele de Go se mai numesc si pietre, amintind faptul ca in mod traditional sunt confectionate din marmura.

Un set complet contine 181 de pietre negre si 180 de pietre albe, adica suficiente pentru a acoperi complet toate cele 361 de puncte ale intersectiei caroiajului. De regula, in cursul unei partide nu sunt folosite decat 120-150 de pietre de fiecare culoare.


* * *

In cadrul acestei sectiuni producatorii de echipament de Go din Romania pot face reclama in mod gratuit produselor lor. Pentru inscriere contactati-ma la adresa: go_crisro@yahoo.com (Cristian Bratu)